Johanna Brunsson

Some descriptionKvinnor har i alla tider förnyat och utvecklat mönster för vävning och stickning. Många har dessutom gjort stora insatser för att bevara och föra mönstertraditioner vidare från olika delar av vårt land. En av de mest framgångsrika och mest inspirerande kvinnorna var Johanna Brunsson från Dalsland, död sedan snart 100 år. Hon föddes den 2 augusti 1846 i Flateby i Valbo Ryrs socken som yngst av fyra systrar. Alla flickorna fick tidigt lära sig att väva och särskilt stor fallenhet för det hade Johanna. 9 år gammal var hon den som visade mest intresse. Hon var den flitigaste och duktigaste i familjen.

Senare gick hon flera kurser i vävnadskonst och lärde sig då nya tekniker. Särskilt damastvävning intresserade henne mycket.

Johanna Brunsson startade först vävundervisning i sitt hem. Intresset växte och hon fick allt fler elever och utökade därför vävskoleverksamheten. 1873 öppnade Johanna sin första vävskola. Det var i Tångelanda i Dalsland. Detta var starten för Johanna Brunssons konstvävnadsskola, som blev en av de största och förnämsta i Sverige. 1888 flyttades vävskolan till Uppsala efter ett år med ständiga flyttningar mellan olika platser. Överallt skulle de medförda vävstolarna monters upp. Året därpå flyttade hon till Stockholm (1889) och där etablerade hon sin bekanta Praktiska vävnadsskola. Eleverna kom från skilda delar av Sverige och övriga Europa. Så småningom ledde hon i sin vävskola hela den 2-åriga utbildningen för vävlärarinnor, men hon hade också kortare kurser.

Tack vare en försäljningslokal där garner, vävredskap och färdiga vävnader såldes, fick Johanna Brunsson medel att driva sin skola. En del yrkesvävare var anställda och bidrog till den omfatande försäljningen.

Johannas stora intresse var att bevara de gamla mönstertraditionerna. I hennes elevers uppgifter ingick alltid att de skulle samla in gamla vävnader av olika slag och uppteckna mönster och färger. Men hon följde även med sin tid och anställde flera textilkonstnärer som ritade mönster.

Johanna Brunssons vävskola stängdes 1958. Johanna dog 1920 och därefter var det en systerdotter, Alma Jakobsson, som drev skolan tills den stängdes. Jag tror att man kan säga att Johannas dröm om att lära många unga kvinnor att väva hade gått i uppfyllelse. Dessutom har hennes arbete lämnat en fantasisk mönsterskatt efter sig till glädje för oss alla som väver eller stickar eller bara tycker om att titta på vackra textilmönster.

Johanna fick under sin levnad ta mot många utmärkelser för sin vävkonst och sitt pedagogiska arbete i form av diplom, medaljer och prispengar. Det först officiella erkännandet fick hon redan 1860. Då var hon bara 14 år gammal.

I Vänersborg på Kulturlagret finns Johanna Brunssons samling av mönster. Det är cirka ett tusen mönster och vävprover att beskåda.

I mitt sökande efter gamla mönster träffade jag en gång på en bild av en av Johanna Brunssons vävnader. Det var mycket vackert och mitt intresse för mönster och dess ursprung fick ännu en knuff framåt. Själv har jag aldrig vävt men då jag var liten sov jag många gånger hos min mormor vid sidan av hennes vävstol. Jag lärde mig så småningom att vävmönster även kan användas som inspiration vid andra textila tekniker.

Av Johanna Brunssons gamla mönster har jag inspirerats att sticka vantar. Jag har satt ihop min egen Johannakollektion, som för närvarande består av 9 par stickmönster på vantar. Flera av dem finns med i den här kalendern.

Källor: Tidningen Idun, 7 maj 1897

Dalsland, STF:s årsskrift 1981

Johanna Brunsson, Pionjär inom svensk vävkonst 1982 ( Gustav Werner AB)

 

 

Johannakollektionen

Some description
Johanna

 

Some description
Johanna Blå

 

Some description
Järvsö

 

Some description
Johanna Stjärna

 

Some description
Trädgård

 

Some description
Jugend

 

Some description
Vante från Skåne

 

Some description
Ringblommor

 

Some description
Tuppavante

 

 

<< Tillbaka